Global Citizenship
Op het Ichthus Lyceum kiezen de leerlingen aan het einde van de brugklas voor Technasium of voor de reguliere stroom. Het verschil tussen het Technasium en de reguliere stroom zit in het vakkenaanbod. Door leerlingen een keuze te bieden willen we aansluiten bij de interesses en talenten van de leerlingen. Als een leerling Technasium kiest, dan volgt hij 4 lesuren Onderzoek&Ontwerpen. Kiest een leerling regulier, dan volgt hij 2 lesuren beeldende vorming en 2 lesuren Global Citizenship.
Global Citizenship is een uniek vak waarin maatschappelijke thema’s centraal staan zoals conflicten, armoede en klimaatverandering.
We behandelen deze thema’s aan de hand van diverse soorten opdrachten. Zo organiseren we debatten, voeren we discussies over het wereldnieuws, leer je presenteren en speechen en maak je zelf filmpjes waarin je internationale onderwerpen bespreekt die jij zelf belangrijk vindt.
In het Engels
Anders dan de andere vakken op het Ichthus Lyceum, wordt bij Global Citizenship tijdens de les alleen maar Engels gesproken. Dat doen we, omdat Engels de belangrijkste taal is waarmee internationaal wordt gecommuniceerd. Dat is in het begin best spannend, maar tijdens jouw reis naar het wereldburgerschap, word je er steeds beter in! Je hoeft dus niet al goed te zijn in Engels als je het vak kiest.
Uitwisseling
In leerjaar 3 wordt voor de leerlingen een vrijwillige masterclass Exchange aangeboden met de mogelijkheid om in klas 3 deel te nemen aan een uitwisselingsweek binnen de Europese Unie. De afgelopen jaren is dat telkens gebeurd met een school in Spanje. De leerlingen ontvangen ongeveer een week lang een leeftijdsgenoot uit Spanje en gaan zelf ook een week naar Barcelona. Tijdens deze weken ontdek je hoe het is om in een ander land te wonen, en leer je veel over een andere cultuur.
Bovenbouw
Global Citizenship sluit je aan het eind van de derde klas af. Je krijgt het dus niet in de bovenbouw. Wel heb je als je Global Citizenship hebt gevolgd een voorsprong bij bovenbouwvakken, zoals maatschappijwetenschappen, maatschappijleer, geschiedenis, Engels en aardrijkskunde en natuurlijk bij talloze vervolgstudies.
Dus lijkt het je leuk om je te verdiepen in de internationale wereld, beter te worden in Engels, eventueel mee te doen aan een uitwisseling en een volleerde wereldburger te worden, dan is het vak Global Citizenship echt iets voor jou.